Składniki - biszkopt :
5 jajek
1 niepełna szklanka mąki pszennej
pół szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki - masa kokosowa :
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
20 dag masła
25 dag wiórek kokosowych
cukier waniliowy - 16 g
Składniki - polewa czekoladowa :
czekolada mleczna 100 g
czekolada gorzka 100 g
12,5 dag margaryny
- Biszkopt : białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać.
- Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem prostokątnej blachy o wymiarach 20 na 35 cm i piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około 30 minut.
- Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
- Masa kokosowa : mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut).
- Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło.
- Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
- Polewa czekoladowa : czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto.
- Ciasto należy schładzać w lodówce, by do końca zgęstniało i umożliwiło krojenie.
0 komentarze :