ciasto - kakaowe, z masą kokosową

By | 13:32 Leave a Comment

Składniki - biszkopt :

5 jajek
1 niepełna szklanka mąki pszennej
pół szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Składniki - masa kokosowa :

1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
20 dag masła
25 dag wiórek kokosowych
cukier waniliowy - 16 g


Składniki - polewa czekoladowa :

czekolada mleczna 100 g
czekolada gorzka 100 g
12,5 dag margaryny


  1. Biszkopt : białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać.

  2. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem prostokątnej blachy o wymiarach 20 na 35 cm i piec w temperaturze 170 - 180 stopni przez około 30 minut.
  3. Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
  4. Masa kokosowa : mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (około 20 minut).
  5. Do gorącej masy należy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło.
  6. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.

  7. Polewa czekoladowa : czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na parze, aż składniki się połączą. Gotową polewą polać ciasto.
  8. Ciasto należy schładzać w lodówce, by do końca zgęstniało i umożliwiło krojenie.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :