Składniki - ciasto :
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2/3 szklanki oleju
1/2 szklanki soku ananasowego (z kartonu)
1 szklanka startej marchwi (luźno włożonej do szklanki, nie ciasno ubitej)
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Składniki - polewa :
2 łyżki miękkiego masła
1/3 szklanki cukru pudru
200g serka śmietankowego
kilka kropel ekstraktu waniliowego
Mąkę, proszek, sodę, cynamon i sól przesiać do miski. Odstawić.
Olej wymieszać z sokiem ananasowym. Odstawić.
Jajka z cukrem ubić mikserem do białości. Dodać mieszankę mączną, zmiksować, dodać olej z sokiem, krótko zmiksować. Następnie dodać marchew i orzechy z rodzynkami, delikatnie wymieszać łyżką.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut.
Składniki polewy wymieszać łyżką lub rózgą i rozsmarować na ostudzonym cieście. Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
0 komentarze :