ciasto - metrowiec

By | 23:34 Leave a Comment

Ciasto jasne :

4 jajka
szczypta soli
165g cukru
110g oleju
120g ciepłej wody
255g mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia


Ciasto ciemne :

takie same jak do ciasta jasnego. Odejmujemy tylko 3 łyżki mąki i w to miejsce dodajemy 3 łyżki kakao


Masa budyniowa :

750g mleka
34g mąki ziemniaczanej
30g mąki pszennej
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka ekstraktu waniliowego
110g cukru
250g masła


Przygotowanie :

  1. Ciasto jasne : żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Do utartych powoli dodać olej, wodę, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do wcześniej utartej masy.
  2. Ciasto wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną blaszki (12x36). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 min. w temp. 170-180 stopni. Upieczone wyjąc z blaszki i wystudzić na kratce.
  3. Ciasto ciemne : ciasto ciemne przygotować i upiec dokładnie tak samo jak ciasto jasne.
  4. Masa budyniowa : w rondlu z grubym dnem zagotować 2 szklanki mleka i cukier. W osobnym naczyniu zmiksować dokładnie 1 szklankę mleka z obydwiema mąkami, sokiem z cytryny i ekstraktem. Na gotujące się mleko wlać rozrobione składniki i ugotować gęsty budyń. Po ugotowaniu przykryć folią (zapobiega tworzeniu się kożucha) i wystudzić.
  5. Masło utrzeć dokładnie i do utartego powoli dodawać budyń nie przerywając miksowania. Utrzeć na gładki krem.
  6. Ciasta pokroić w kromeczki o grubości ok 1 cm. Następnie ułożyć je naprzemiennie kolorami przedzielając masą (smarujemy kromkę ciasta i dokładamy do poprzedniej). Tak przełożone kremem ciasta wstawić do lodówki celem schłodzenia.
  7. Udekorować polewą czekoladową.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :