Składniki :
300 g mąki pszennej
szczypta soli
200 ml gorącej wody
30 g masła
Przygotowanie :
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól.
- Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatać ciasto rękami przez około 7 - 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto nie kleiło się.
- Włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 30 minut.
- Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez około 1 - 2 minuty, następnie podzielić na 3 - 4 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując stolnicę i wałek mąką.
0 komentarze :