ciasto na pierogi - z dodatkiem masła, bez jajek

By | 06:24 Leave a Comment

Składniki :

300 g mąki pszennej
szczypta soli
200 ml gorącej wody
30 g masła


Przygotowanie :

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól.
  2. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatać ciasto rękami przez około 7 - 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto nie kleiło się.
  3. Włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na 30 minut.
  4. Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez około 1 - 2 minuty, następnie podzielić na 3 - 4 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując stolnicę i wałek mąką.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :