Składniki :
25g świeżych drożdży
1,5 szklanki ciepłej wody
3,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju
1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie :
- Do miski przesiać mąkę z solą. Zrobić wgłębienie i wsypać pokruszone drożdże. Zalać połową ciepłej (nie gorącej) wody i lekko zasypać mąką, pozostawić do wyrośnięcia na ok 20 minut. Po tym czasie dodać resztę składników i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie odgazować (uderzyć pięścią).
- Podzielić na 3 równe części z których uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.
- Piec około 15-20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika.
0 komentarze :