ciasto na pizze - przepis podstawowy

By | 14:04 Leave a Comment

Składniki (BP) :

300g mąki pszennej (100%)
93g ciepłej wody (31%)
93g mleka (31%)
20g oleju słonecznikowego (6,67%)
15g świeżych drożdży (5%)
5g cukru (1,6%)
3g soli (1%)


Przygotowanie :


Etap I

93g mleka
93g ciepłej wody
15g świeżych drożdży
186g mąki pszennej

  1. Do miski wlać ciepłe mleko i wodę. Dodać drożdże, wymieszać. Dodać mąkę pszenną, wymieszać od połączenia się składników.
  2. Miskę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 30min lub do czasu powiększenia objętości ciasta i pojawienia się na jego powierzchni "kraterów".


Etap II

114g mąki pszennej
3g soli
5g cukru

  1. Do ciasta dodać mąkę pszenną, cukier i sól, dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto ma być elastyczne a ścianki miski czyste.
  2. Jeżeli wyrabianie ciasta sprawia trudności, ciasto jest wyraźnie twarde i stawia opór należy odstawić ciasto na 5 min przykryte ściereczką. Po tym czasie należy wznowić wyrabianie ciasta.


Etap III

20g oleju słonecznikowego

  1. Do ciasta dodać olej, wyrobić do czasu jego wchłonięcia.
  2. Ciasto przykryć ściereczką i ponownie odstawić do podrośnięcia, na około 30 min lub do czasu podwojenia jego objętości.


Etap IV

  1. Po upływie wskazanego czasu ciasto delikatnie odgazować i założyć jego boki na wierzch. Przełożyć tak aby góra z założonymi bokami znalazła się na spodzie miski. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
  2. Po pierwszym odgazowaniu można zacząć przygotowywać składniki i włączyć piekarnik do nagrzewania.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :