Składniki (BP) :
300g mąki pszennej (100%)
93g ciepłej wody (31%)
93g mleka (31%)
20g oleju słonecznikowego (6,67%)
15g świeżych drożdży (5%)
5g cukru (1,6%)
3g soli (1%)
Przygotowanie :
Etap I
93g mleka
93g ciepłej wody
15g świeżych drożdży
186g mąki pszennej
- Do miski wlać ciepłe mleko i wodę. Dodać drożdże, wymieszać. Dodać mąkę pszenną, wymieszać od połączenia się składników.
- Miskę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 30min lub do czasu powiększenia objętości ciasta i pojawienia się na jego powierzchni "kraterów".
Etap II
114g mąki pszennej
3g soli
5g cukru
- Do ciasta dodać mąkę pszenną, cukier i sól, dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto ma być elastyczne a ścianki miski czyste.
- Jeżeli wyrabianie ciasta sprawia trudności, ciasto jest wyraźnie twarde i stawia opór należy odstawić ciasto na 5 min przykryte ściereczką. Po tym czasie należy wznowić wyrabianie ciasta.
Etap III
20g oleju słonecznikowego
- Do ciasta dodać olej, wyrobić do czasu jego wchłonięcia.
- Ciasto przykryć ściereczką i ponownie odstawić do podrośnięcia, na około 30 min lub do czasu podwojenia jego objętości.
Etap IV
- Po upływie wskazanego czasu ciasto delikatnie odgazować i założyć jego boki na wierzch. Przełożyć tak aby góra z założonymi bokami znalazła się na spodzie miski. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
- Po pierwszym odgazowaniu można zacząć przygotowywać składniki i włączyć piekarnik do nagrzewania.
0 komentarze :