Składniki - biszkopt :
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka octu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki - masa kubusiowa :
1 litr soku marchwiowo-jabłkowo-brzoskwiniowego
3 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki cukru
200 g masła
Składniki - masa śmietanowa :
350ml śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
400g serka homogenizowanego waniliowego
1 galaretka brzoskwiniowa
Dodatkowo :
2 galaretki brzoskwiniowe na wierzch ciasta
Biszkopt : białka ubić na sztywno, dodać cukier i ocet. Następnie po jednym żółtku i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni około 25-30 minut.
Odstawić do wystudzenia.
Masa kubusiowa : z litra soku odlać szklankę w której rozpuścić 3 budynie i dodać cukier.
Resztę soku zagotować, wlać rozrobione budynie i gotować tak jak tradycyjny budyń. Dokładnie mieszać, żeby nie zrobiły się grudki.
Ugotowany odstawić do wystudzenia. Jak ostygnie, utrzeć masło i do utartego dawać partami budyń kubusiowy.
Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt i wstawić do lodówki, żeby masa ładnie stężała.
Masa śmietanowa : galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku i odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno, do ubitej dodać cukier i partiami serek homogenizowany. Na samym końcu dodać wystudzoną i tężejącą galaretkę. Dokładnie wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno, do ubitej dodać cukier i partiami serek homogenizowany. Na samym końcu dodać wystudzoną i tężejącą galaretkę. Dokładnie wymieszać.
Galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 600 ml wrzątku i odstawić do wystudzenia.
Na wierzch ciasta wylać tężejące galaretki brzoskwiniowe.
0 komentarze :