Składniki - ciasto :
510g mąki pszennej
145g cukru
150g masła
2 jajka
43g miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki - warstwa orzechowa :
250g orzechów włoskich
75g masła
66g cukru
43g miodu
Składniki - masa budyniowa :
750g mleka
165g cukru
250g masła
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Przygotowanie :
- Ciasto : składniki posiekać, zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
- Warstwa orzechowa : masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Dodać posiekane orzechy, wymieszać, chwilkę pogotować.
- Masa budyniowa : budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka - 3 szklanki. Podczas gotowania wsypać cukier. Ostudzić.
- Masło utrzeć na pulchna masę, ucierając nadal dodawać partiami zimny budyń.
- Formę (najlepiej o wymiarach 25 x 40 cm, ja miałam trochę mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Z podzielonego ciasta jedną część wyłożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut.
- Drugą część ciasta wyłożyć do tej samej formy, nakładając na nią warstwę orzechową. Piec również 10 minut w temperaturze 180ºC.
- Gotowe ciasta przełożyć masą budyniową, ciasto z orzechami oczywiście układając na wierzchu.
0 komentarze :