Składniki :
250g masła
220g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 jajek
500g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30g kwaśnej śmietany
budyń malinowy bez cukru (lub inny czerwony, albo czerwony kisiel)
1 łyżka kakao
1 ½ kg jabłek
1 łyżka cynamonu
rodzynki
słoik dżemu z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe
Przygotowanie :
- Żółtka oddzielić od białek.
- Z masła (lub margaryny), 2 żółtek, ½ szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. (Pozostałe 2 żółtka pozostają niewykorzystane). Do jednej części dodać kakao i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto kakaowe i jedno ciasto białe owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika.
- Pozostałe ciasto wyłożyć do formy prostokątnej (o wymiarach około 35cm x 24cm) wysmarowanej masłem lub margaryną i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć sok z jabłek. Do jabłek dodać 3 łyżki cukru, cynamon i rodzynki według uznania.
- Na cieście rozsmarować dżem. Na dżem wyłożyć jabłka.
- Ciasto kakaowe zetrzeć na jabłka (lub pokruszyć na kawałki).
- Ubić 4 białka na sztywno. Następnie dalej ubijając dodać stopniowo pozostałe ¾ szklanki cukru. Dodać budyń. Białka wyłożyć na ciemne ciasto.
- Na białka zetrzeć jasne ciasto (lub pokruszyć na kawałki).
- Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 180°C.
0 komentarze :