Składniki :
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka drobnego cukru (lub trochę mniej)
pół szklanki mleka
150 g masła lub margaryny, miękkiego
100 g gorzkiej czekolady
1,5 łyżki kakao
3 duże jajka
3 łyżki rumu
1 łyżeczka aromatu/ekstraktu rumowego
2 czubate łyżki płatków owsianych
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej.
Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, po kolei wbijać jajka (w całości), miksując po każdym dodaniu.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Do masy maślanej na przemian wsypywać przesianą mąkę, mleko, rum, miksując. Dodać płatki owsiane i czekoladę. Wymieszać.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem (piekłam w silikonowej formie o średnicy 21 cm z kominkiem), nałożyć ciasto.
Piec w temperaturze 175ºC przez 60 minut, po 40 minutach zwiększając temperaturę do 190ºC. Piec do tzw. suchego patyczka.
0 komentarze :