Składniki :
1 szklanki kaszy manny
1 litr mleka
1 kostka margaryny/masła
1 szklanka cukru
1 duża torebka cukru wanilinowego
200 gram herbatników
4-5 łyżek kakao
1 galaretka owoców leśnych/malinowa
1 bita śmietana i proporcjonalnie potrzebne do jej ubicia składniki
Przygotowanie :
- Blachę wyłożyć podwójnie herbatnikami.
- Odlać 1 szklankę mleka. W garnku umieścić resztę mleka, margarynę i oba cukry. Gdy margaryna roztopi się, dodać kakao. Kaszę manną wymieszać z 1 szklanką mleka i dolać do gotującego się mleka ciągle mieszając, tak aby nie powstały grudki.
- Gorącą masę wylać na herbatnikowy spód i przykryć warstwą herbatników. Docisnąć. Wystudzić.
- Galaretkę rozrobić według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia. Bitą śmietaną ubić. Wmieszać do niej jeszcze płynną galaretkę. Tak przygotowaną pianką polać górną warstwę herbatników.
- Udekorować polewą czekoladową.
0 komentarze :