ciasto - stefanka, z pianką

By | 22:21 Leave a Comment

Składniki :

1 szklanki kaszy manny
1 litr mleka
1 kostka margaryny/masła
1 szklanka cukru
1 duża torebka cukru wanilinowego
200 gram herbatników
4-5 łyżek kakao
1 galaretka owoców leśnych/malinowa
1 bita śmietana i proporcjonalnie potrzebne do jej ubicia składniki


Przygotowanie :

  1. Blachę wyłożyć podwójnie herbatnikami.
  2. Odlać 1 szklankę mleka. W garnku umieścić resztę mleka, margarynę i oba cukry. Gdy margaryna roztopi się, dodać kakao. Kaszę manną wymieszać z 1 szklanką mleka i dolać do gotującego się mleka ciągle mieszając, tak aby nie powstały grudki.
  3. Gorącą masę wylać na herbatnikowy spód i przykryć warstwą herbatników. Docisnąć. Wystudzić.
  4. Galaretkę rozrobić według instrukcji na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia. Bitą śmietaną ubić. Wmieszać do niej jeszcze płynną galaretkę. Tak przygotowaną pianką polać górną warstwę herbatników.
  5. Udekorować polewą czekoladową.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :