Składniki - ciasto :
500 g mąki pszennej
170 g cukru białego
200 g masła
43 g miodu
100 g jajek
1 łyżeczka sody
30 g śmietany kwaśnej
Składniki - masa grysikowa :
1 litr mleka
220 g cukru
200 g masła
1 cukier waniliowy
115 g kaszy manny
1 łyzeczka aromatu cytrynowego
Przygotowanie :
- Ciasto : składniki ciasta zagnieść. Podzielić na 3 części. Każdą z nich wyłożyć na blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
- Masa grysikowa : mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstawić i wsypać kaszę, energicznie mieszając. Jeszcze chwilę całość pogotować, aż zrobi się o konsystencji budyniu. Odstawić i poczekać aż lekko przestygnie. Do kremu można dodać wyciśniętą cytrynę - doskonale ożywi smak i nie będzie mdłe.
- Krem podzielić na dwie części.
- Upieczone placki przełożyć masą z kaszy manny.
- Polać polewą czekoladową.
0 komentarze :