ciasto - stefanka

By | 22:17 Leave a Comment

Składniki - ciasto :

500 g mąki pszennej
170 g cukru białego
200 g masła
43 g miodu
100 g jajek
1 łyżeczka sody
30 g śmietany kwaśnej

tortownica 26 cm - 4 placki

Składniki - masa grysikowa :

1 litr mleka
220 g cukru
200 g masła
1 cukier waniliowy
115 g kaszy manny
1 łyzeczka aromatu cytrynowego


Przygotowanie :

  1. Ciasto : składniki ciasta zagnieść. Podzielić na 3 części. Każdą z nich wyłożyć na blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
  2. Masa grysikowa : mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstawić i wsypać kaszę, energicznie mieszając. Jeszcze chwilę całość pogotować, aż zrobi się o konsystencji budyniu. Odstawić i poczekać aż lekko przestygnie. Do kremu można dodać wyciśniętą cytrynę - doskonale ożywi smak i nie będzie mdłe.
  3. Krem podzielić na dwie części.
  4. Upieczone placki przełożyć masą z kaszy manny.
  5. Polać polewą czekoladową.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :