Ciasto biszkoptowe :
2 jajka
1/3 szklanki cukru 73 g
50 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
Masa jabłkowa :
1 kg jabłek, najlepiej kwaskowych
1/4 szklanki wody
cukier - do smaku
20 g żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody
Masa z bitej śmietany :
500ml śmietany kremówki
15g żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wody
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie :
- Biszkopt : białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
- Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 25 minut (do tzw. suchego patyczka).
- Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.
- Masa jabłkowa : jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki. Włożyć je garnka, wlać wodę, wsypać cukier. Gotować jabłka pod przykryciem, na niedużej mocy, aż będą miękkie. Zmiksować blenderem na gładką masę.
- Dodać rozpuszczoną żelatynę (może być ciepła, zarówno woda z żelatyną, jak i masa jabłkowa). Dokładnie wymieszać. Wystudzić przed wyłożeniem na biszkopt, najlepiej by masa trochę zgęstniała - by nic nie wsiąkła w biszkopt.
- Masa z bitej śmietany : bitą śmietanę ubić, powinna być wcześniej schłodzona. Pod koniec miksowania dodać cukier. Dodać lekko ciepłą żelatynę i chwilę zmiksować. Wyłożyć na zastygnięty mus jabłkowy. Odczekać do stężenia. Przechowywać w lodówce.
0 komentarze :