Składniki :
3 jabłka
2 szklanki wody
3 łyżki cukru
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
¼ szklanki soku jabłkowego
sok z cytryny
Przygotowanie :
- Umyte jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce do ziemniaków. Wlać wodę, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować 15 minut. Zestawić z ognia, trochę przestudzić i zmiksować.
- Mąkę ziemniaczaną i skrobię kukurydzianą rozmieszać z sokiem jabłkowym. Wlać do masy jabłkowej i dokładnie wymieszać. Postawić na gazie i podgrzewać do zgęstnienia, cały czas mieszając.
- Rozlać do pucharków i zostawić do wystygnięcia. Przed podaniem udekorować cząstkami jabłek i bitą śmietaną, a następnie oprószyć delikatnie cynamonem.
0 komentarze :