kluski ziemniaczane - knedle, ze śliwkami II

By | 09:28 Leave a Comment

Składniki :

500g ugotowanych, utłuczonych ziemniaków
250g białego sera
ok. 300g mąki
1 duże jajko
1 szczypta soli
słodkie, dojrzałe śliwki
kwaśna śmietana i cukier puder do podania


Przygotowanie :

  1. Ziemniaki gotujemy i ubijamy. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
  2. Ser mielimy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Jeśli zbytnio klei się do rąk, podsypcie więcej mąki. Należy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość mąki wpłynie na konsystencję ciasta i po ugotowaniu będzie ono twarde.
  3. Śliwki przekrawamy i wyjmujemy pestki. W środek śliwki sypiemy odrobinę cukru.
  4. Z kuli ciasta odrywamy po kawałku i rozpłaszczamy dłonią. Na środek ciasta nakładamy śliwkę i formujemy kulę zawijając śliwkę w ciasto.
  5. Knedle wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy około 3 minut od chwili wypłynięcia.
  6. Podajemy z kwaśną śmietaną i cukrem pudrem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :