Składniki :
600g ugotowanych ziemniaków
1 1/4 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżka masła
szczypta soli
Przygotowanie :
- Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przetrzeć przez sito. Do jeszcze ciepłych dodać łyżkę masła i zostawić, aby całkowicie ostygły.
- Zimne ziemniaki przełożyć na blat lub stolnicę, na środek wsypać mąkę, dodać jajko i zagnieść szybko ciasto. Powinno być jednolite i lekko klejące.
- Ciasto podzielić na 3–4 części, z każdej uformować gruby wałek (o średnicy 3–4 cm) i ciąć na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na grubość ok. 4 mm, nadziać i zlepić.
- Gotować w osolonej wodzie przez 6 do 8 minut. Czas gotowania zależy od wielkości knedli.
0 komentarze :