Składniki :
-
200g mielonej wołowiny
200g mielonej wieprzowiny
40g żółtek (ok 2 żółtka)
30g bułki tartej lub pokrojonego w kostkę miąższu bagietki
45g maślanki
5g soli
1/2 łyżeczki pieprzu
5 filecików anchois lub 40g startego sera (parmezanu, grana padano, pecorino romano), lub 30g posiekanego, lekko podsmażonego boczku
Przygotowanie :
- Bułkę namoczyć w maślance. Kiedy jest już całkowicie nawilżona, rozprowadzić ją dokładnie ręką w ¼ porcji mięsa.
- Dodać żółtka, sól, ser (anchois lub boczek) i znowu wymieszać. Dołożyć resztę mięsa i jeszcze raz krótko wymieszać.
- Formułować kulki o wadze 30-40 gramów, uważając, żeby nie zbić za mocno masy.
- Podsmażyć krótko na patelni i dokończyć w sosie (pomidorowym, pieczeniowym) lub w piekarniku.
0 komentarze :