Składniki :
600 g dorsza albo innej białej ryby
2/3 szklanki białego ryżu (takiego jak do zupy – kleistego)
pół pęczka zielonej natki pietruszki
pół pęczka koperku
2 łyżki kaszy manny
1 łyżka bułki tartej
2 jajka
sól, pieprz cytrynowy, pieprz biały
Ryż opukać, wsypać do garnka i zalać 1 i 1/3 szklanki wody. Gotować około 3 minuty, potem zestawić z ognia, przykryć i zostawić aby napęczniał. Rybę zmielić w maszynce albo rozdrobnić w melakserze.
Pietruszkę i koperek drobno posiekać. Do ryby dodać przestygnięty ryż, posiekane zielsko, wbić jajka, wsypać kaszę mannę, bułkę tartą. Doprawić 1 łyżeczką soli i sporą ilością pieprzu cytrynowego i białego. Wszystko wyrobić na gładką masę.
Uformować kotlety i smażyć je na złoto na rozgrzanym tłuszczu po 5 minut z każdej strony.
0 komentarze :