Ciasto francuskie :
2 płaty ciasta francuskiego
Krem wanilinowy :
2 duże budynie waniliowe
500g mleka
41g cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii
150g masła
Krem czekoladowy :
2 duże budynie czekoladowe
500g mleka
41g cukru pudru
150g masła
Przygotowanie :
- Ciasto : ciasto francuskie rozwinąć, ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Płat ciasta, który będzie na wierzchu ciasta naciąć delikatnie nożem tworząc równe kwadraciki, uważając aby nie przeciąć ciasta. Natomiast płat ciasta, który będzie spodem ciasta nakłuć widelcem.
- Ciasto francuskie piec, aż się ładnie zrumieni.
- Krem : budynie ugotować w osobnych garnkach, odlać od każdego z nich po pół szklanki mleka, resztę zagotować.
- W odlanym mleku rozpuścić proszek budyniowy, który następnie należy przelać do gotującego się mleka. Budyń zagotować, energicznie mieszając, aż zgęstnieje. Ewentualne grudki rozetrzeć. Odstawić do ostygnięcia.
- Budyń czekoladowy przełożyć do miksera i miksując dodawać stopniowo miękkie masło, ewentualnie cukier puder, aż do uzyskania gładkiego i puszystego kremu.
- Gotowy krem budyniowy wyłożyć na spód upieczony z ciasta francuskiego.
- Tak samo postąpić z budyniem wanilinowym. Gotowy krem wyłożyć na czekoladową warstwę. Wyrównać.
- Na krem położyć górną część upieczonego ciasta francuskiego lekko je dociskając.
- Ciasto do momentu podania trzymamy w lodówce. Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem.
0 komentarze :