lemon curd II

By | 23:53 Leave a Comment

Składniki :

2 duże jajka
2 żółtka
160g drobnego cukru do wypieków
80g masła
skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn


Wykonanie :

  1. W niedużym garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając.
  2. Praktycznie od razu można dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji. Przecedzić przez sitko, dodając do przecedzonego kremu skórkę z cytryny, która osiądzie na sitku.
  3. Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć.
  4. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :