Składniki - ciasto :
200g mąki pszennej
50g cukru
75g masła
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80g śmietany kwaśnej
Składniki - masa makowa :
200g maku
200g cukru
100g kaszy manny
150g masła
5 jaj
1 białko
6 średnich jabłek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli olejku migdałowego
Przygotowanie :
- Ciasto : z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki.
- Masa makowa : mak sparzyć, dokładnie odcedzić i wystudzić. Zimny zmielić trzykrotnie (można użyć już zmielonego). Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem, stopniowo dodawać mak i starte jabłka, nie przerywając ucierania. Następnie dodać kaszę mannę i olejek. Z białek ubić sztywną pianę i delikatne połączyć ją z masą makową.
- Ciasto podzielić na dwie części ¾ i 1/4 . Większą rozwałkować na blaszce (wymiary 22x29 cm), na ciasto wyłożyć masę makową. Mniejszą część ciasta rozwałkować i wycinać z niej paski o szerokości 1-1,5 cm, a następnie z nich ułożyć na maku kratkę.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180st. przez godzinę. Jeśli wcześniej kratka na cieście jest już złota, przykryć ciasto papierem do pieczenia i piec dalej.
0 komentarze :