muffinki - bananowe, z czekoladą

By | 13:05 Leave a Comment

Składniki :

340 g mąki pszennej 100%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
110 g szklanki cukru 32%
2 jajka 29%
2 banany 61%
75 groszków czekoladowych (opcjonalnie)
250 g 1 szklanka maślanki + 2 łyżki
115 g szklanki oleju roślinnego 33%


Składniki BP percentage :

mąka pszenna 100%
proszek do pieczenia
soda
cukier biały 32%
jajka 29%
banany 61%
groszki czekoladowe
maślanka 73%
olej roślinny 33%

ratio - flour to sugar to flour to egg - 3 - 1 - 1 - 2

Przygotowanie :

  1. Banany rozgniatamy widelcem. Suche składniki przesiewamy do jednej miski.
  2. W drugiej misce mieszamy jajka, maślankę oraz olej, wlewamy wszystko do suchych składników. Dodajemy groszki czekoladowe oraz rozgniecione banany. Mieszamy i ciasto nakładamy do papilotek (tyle, ile się zmieści).
  3. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach (do suchości patyczka). Po wyjęciu muffiny należy trochę ostudzić.


Przechowywanie :

  1. Po wystudzeniu muffinki przekładamy do szczelnej torebki / pojemnika. Tak zamknięte mogą przebywać do dni nie tracąc przy tym na świeżości.


Mrożenie :

  1. W celu zamrożenia muffinek należy po wystudzeniu przełożyć je do szczelnej torebki i zamrozić.
  2. Muffinki możemy zamrażać w papilotkach lub bez.
  3. W celu ich rozmrożenia należy wyjąć zamrożone muffinki z torebki, pozostawić odkryte do całkowitego rozmrożenia i ponownie zamknąć je w szczelnej torebce.


eksperyment
zamroziłam dwa duze banany, rozmroziłam, od;ałam około 1 łyżki soku, zgniotłam widelcem resztę.
do miski mąka potem tłuszcz - dobrze połączyć.
Dodać pozostałe składniki mieszać mikserem do pozbycia się grudek i wytworzenia się siatki glutenowej - widoczne i silne smugi na cieście.
przełożyć prawie od pełnych papilotek
ze względu na wyzszą hydrację muffinki nie osoiągną spektakularnych rozmiarów ale za to powinny pojawić się dziur
Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :