Składniki :
340 g mąki pszennej 100%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
110 g szklanki cukru 32%
2 jajka 29%
2 banany 61%
75 groszków czekoladowych (opcjonalnie)
250 g 1 szklanka maślanki + 2 łyżki
115 g szklanki oleju roślinnego 33%
Składniki BP percentage :
mąka pszenna 100%
proszek do pieczenia
soda
cukier biały 32%
jajka 29%
banany 61%
groszki czekoladowe
maślanka 73%
olej roślinny 33%
Przygotowanie :
- Banany rozgniatamy widelcem. Suche składniki przesiewamy do jednej miski.
- W drugiej misce mieszamy jajka, maślankę oraz olej, wlewamy wszystko do suchych składników. Dodajemy groszki czekoladowe oraz rozgniecione banany. Mieszamy i ciasto nakładamy do papilotek (tyle, ile się zmieści).
- Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach (do suchości patyczka). Po wyjęciu muffiny należy trochę ostudzić.
Przechowywanie :
- Po wystudzeniu muffinki przekładamy do szczelnej torebki / pojemnika. Tak zamknięte mogą przebywać do dni nie tracąc przy tym na świeżości.
Mrożenie :
- W celu zamrożenia muffinek należy po wystudzeniu przełożyć je do szczelnej torebki i zamrozić.
- Muffinki możemy zamrażać w papilotkach lub bez.
- W celu ich rozmrożenia należy wyjąć zamrożone muffinki z torebki, pozostawić odkryte do całkowitego rozmrożenia i ponownie zamknąć je w szczelnej torebce.
eksperyment
zamroziłam dwa duze banany, rozmroziłam, od;ałam około 1 łyżki soku, zgniotłam widelcem resztę.
do miski mąka potem tłuszcz - dobrze połączyć.
Dodać pozostałe składniki mieszać mikserem do pozbycia się grudek i wytworzenia się siatki glutenowej - widoczne i silne smugi na cieście.
przełożyć prawie od pełnych papilotek
ze względu na wyzszą hydrację muffinki nie osoiągną spektakularnych rozmiarów ale za to powinny pojawić się dziur
0 komentarze :