muffinki - bananowe, z orzechami

By | 12:47 Leave a Comment

Składniki :

298 g mąki pszennej
165 g cukru białego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 g soli
50 g jajka
115 g oleju
1/2 szklanka jogurtu naturalnego (dałam waniliowy)
210 g rozgniecionych bananów
ekstrakt waniliowy
ok. 3/4 szklanka siekanych orzechów włoskich


Składniki BP percentage :

mąka pszenna
cukier biały
proszek do pieczenia
soda oczyszczona
sól
jajka
olej
jogurt naturalny
banany
ekstrakt waniliowy
orzechy włoskie


Przygotowanie :

  1. W jednej misce wymieszać wszystkie "suche" składniki (mąka , cukier , proszek , soda , sól) , a w drugiej "mokre" (jajko , olej , jogurt , ekstrakt waniliowy). Następnie połączyć zawartość obydwu misek i lekko wymieszać. Na koniec dodać banany i orzechy.
  2. Ciasto nakładać łyżką do foremek muffinkowych i piec w temperaturze 180 st.C. około 25 minut.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :