Składniki :
150 g gorzkiej czekolady
3 łyżeczki kakao
270 g mąki pszennej
130 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
250 ml maślanki ew. jogurtu naturalnego
100 ml oleju rzepakowego
50 g czekoladowych kropelki
Przygotowanie :
- Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki.
- Dodać suche składniki: mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i wymieszać.
- Następnie dodać mokre składniki: jajko, maślankę oraz olej rzepakowy i całość ponownie krótko wymieszać, tylko do połączenia się składników.
- Tak przygotowane ciasto przełożyć do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami (u mnie po ok. 2 łyżki ciasta do jednej papilotki). Każdą muffinkę posypać czekoladowymi kropelkami.
- Piec przez 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200 C (opcja grzałek góra-dół), do tzw. suchego patyczka.
0 komentarze :