Składniki :
50g mąki pszennej
50g cukru
50g mleka
46g oleju
50g wiórków kokosowych
25g czekolady
1 jajko
8g kakao
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dekoracja :
20g czekolady deserowej
1-2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie :
- Mleko, cukier, cukier wanilinowy i przesiane kakao podgrzać na małym palniku, mieszając do rozpuszczenia się cukru i połączenia się składników, zdjąć z palnika.
- Do gorącej mieszanki dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, mieszać aż czekolada się rozpuści. Mieszankę pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Do zimnej mieszanki dodać olej i jajko, składniki krótko wymieszać widelcem. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitego ciasta. Do ciasta wsypać wiórki kokosowe, ponownie krótko wymieszać.
- Formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka.
0 komentarze :