muffinki - czekoladowe, z wiśniami

By | 13:18 Leave a Comment

Składniki :

1 szklanka świeżych lub zamrożonych wiśni, wypestkowanych
340g mąki pszennej
33g kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
145g cukru
100g gorzkiej, posiekanej czekolady
125g masła, roztopionego i ochłodzonego
pół szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
2 jajka, roztrzepane


Przygotowanie :

  1. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Mokre wlać do suchych, dodać wiśnie, wymieszać do połączenia się składników (ciasto będzie gęste).
  2. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości. Piec około 25 minut (do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 200ºC.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :