Składniki :
2 małe jabłka
210g cukru
2 łyżeczki cynamonu
280g mąki
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
100g miękkiego masła
1 jajko
250g maślanki
1 cukier waniliowy
Przygotowanie :
- Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy 2 łyżkami cukru i 1 łyżeczką cynamonu i mieszamy.
- Przesianą mąkę mieszamy z 150 g cukru, sodą oczyszczoną i solą. Dodajemy miękkie masło, jajko, maślankę i cukier waniliowy. Mikserem wyrabiamy gładkie ciasto, a na koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy.
- Papilotki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Posypujemy pozostałym cukrem i cynamonem. Pieczemy przez około 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200stC.
0 komentarze :