Składniki :
2 duże jabłka
280 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
50 g jajka
100 g brązowego cukru
74 g oleju
200 g maślanki
125 g soku jabłkowego
Przygotowanie :
- Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki.
- W jednym naczyniu wymieszać mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą. W drugim wymieszać jajko, sok jabłkowy, olej i maślankę. Zawartość obu naczyń połączyć razem tak, aby wszystkie składniki były wilgotne. Na koniec wmieszać jabłka.
- Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą. Nakładać ciasto do 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut. Muffinki powinny mieć jasnozłoty kolor.
0 komentarze :