Składniki :
80 g orzechów włoskich lub pekanów
200 g mąki pszennej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
szczypta cynamonu
80 g białego cukru
40 g brązowego cukru
30 ml syropu klonowego – 2 łyżki
100 g masła
2 jajka
200 ml maślanki
ew. 12 połówek orzechów do dekoracji
Przygotowanie :
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą , dodać sól i cynamon.
- W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło z dwoma rodzajami cukru oraz syropem klonowym na jasny , puszysty krem.
- Wbijać po jednym jajku , za każdym razem dokładnie ubijając.
- Zmniejszyć obroty miksera , dodawać na przemian trochę maślanki (temp. pokojowa) i mąki z dodatkami , ucierać na gładkie ciasto.
- Na koniec wsypać posiekane orzechy i wymieszać łyżką.
- Nakładać do wyłożonych papilotkami foremek , na wierzchu każdej babeczki można położyć połówkę orzecha. Piec w temp. 180 st.C przez 20-25 minut.
0 komentarze :