Składniki :
120g masła
150 g jajek
310 g mąki pszennej (10g)
30 g mąki ziemniaczanej
190g cukru
250 g mleka
120 g powideł lub dżemu śliwkowego
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika
22 g kakao
dodatki 2 lyzki wiorek kokosowych, orzechy, suszone morele, pomaranczowa skorka kandyzowana
Przygotowanie :
- Cukier wymieszać z kakaem, dodać mleko i wymieszać, dodać margarynę, doprowadzić do wrzenia, gotować 1-2 minuty, wystudzić.
- Do wystudzonej masy dodać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika - wymieszać mikserem. Dodać dżem i wymieszać łyżką. Ubić białka, powoli dodając żółtka i nadal ubijać. Ubitą pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
- Piec 45 minut do godziny w temperaturze 170°C (piekłam w formie o średnicy 25 cm, z kominkiem). Polać polewą czekoladową.
0 komentarze :