Składniki :
250 g mąki pszennej
220 g cukru
16 g cukru waniliowego
4 jajka (osobno żółtka i białka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
250 g masła
2 łyżki mleka lub wody
Przygotowanie :
- W garnku rozpuścić margarynę, dodać cukry, przesiane kakao i mleko. Wszystko razem zagotować.
- Do gotowej masy dodać jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.
- Ubić na sztywno pianę z czterech białek i delikatnie wmieszać do ciasta.
- Keksówkę o wymiarach 35×12 (górne wymiary) wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać gotowe ciasto.
- Piec w temperaturze 180°C przez 40-45min lub do tzw. suchego patyczka.
- Po ostudzeniu można polać polewą.
0 komentarze :