Składniki :
765g mąki pszennej
6 żółtek
50gramów stopionego i schłodzonego masła
50g świeżych drożdży
188g mleka
120g maślanki
sól
26g cukru
2 łyżki spirytusu
olej
cukier puder
Składniki :
- Najpierw sporządzić zaczyn. W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 płaską łyżkę mąki, wymieszać dokładnie, odstawić w ciepłe miejsce do napęcznienia.
- W tym czasie przesiać resztę mąki z solą, resztą cukru, dodać 6 żółtek, wlać płynne, ale przestudzone masło.
- Kiedy rozczyn ładnie nam urośnie, stopniowo na przemian z ogrzaną maślanką i spirytusem dodać go do mąki i zagnieść elastyczne ciasto.
- Gdyby ciasto bardzo się lepiło, można je podsypać maksymalnie 2 kopiastymi łyżkami mąki i porządnie wyrobić. Ostatecznie ciasto na pączki ma zostać lekko lepiące, gdyż gwarantuje nam to ich delikatność.
- Ciasto odstawić do miski, przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce do potrojenia objętości.
- Po wyrośnięciu ciasto krótko, ale dokładnie zagnieść aby je odgazować.
- Następnie podzielić je na dwie równe części. Jedną z nich przykryć ściereczką by nie obeschło i odstawić na bok. Drugi kawałek ciasta rozwałkować na lekko obsypanym mąką blacie na grubość około 1 - 1,5 cm. Szklanką wykrawać kółeczka.
- Pączki układamy na dużej tacy lub stolnicy wyłożonej papierem do pieczenia lub pergaminem w dość sporych odstępach od siebie, od papieru do pieczenia pięknie się odklejały po urośnięciu.
- Pączki przykryć ściereczką i odstawić na około 35 - 40 minut do wyrośnięcia. Mają co najmniej podwoić swoją wysokość. Po tym czasie leciuteńko spłaszczyć je dłonią z góry.
- Smażyć pączki na małym ogniu. Mają powoli się przysmażyć i "napuchnąć", a nie przysmażyć szybko i być surowe w środku.
- Ostudzone posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem.
0 komentarze :