Składniki :
100 g mleka kokosowego
30 g świeżych drożdży
50 g cukru
2 żółtka
300 g mąki pszennej
40 g masła
szczypta soli
1 łyżka spirytusu
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Roztopione i jeszcze ciepłe masło przelewamy do misy miksera, dodajemy mleko kokosowe, żółtka, drożdże i cukier. Miksujemy razem powyższe składniki na średnich obrotach ok.2 minut. Następnie dodajemy mąkę i sól. Dobrze wyrabiamy mikserem za pomocą końcówek do wyrabiania ciasta lub rękami. Przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę i dzielimy na mniej więcej równe 4 części. Każdą część formujemy w rękach w kulę, lekko z wierzchu spłaszczamy i ostrym nożem kroimy tak, aby otrzymać 6 trójkątów. Otrzymane trójkąty odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozgrzewamy olej, który nie powinien być bardzo gorący, bo pączki szybko upieką się z zewnątrz, a pozostaną niedopieczone w środku. Nie mierzę temperatury, ale przy skali mocy płyty od 1 do 9, smażę na mocy 6. Po usmażeniu z obu stron, pączki wyciągamy łyżką cedzakową i odstawiamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Kiedy przestygną, posypujemy cukrem pudrem.
0 komentarze :