Składniki :
1 pomarańcza
2 jabłka, najlepiej reneta
150g ciemnych rodzynek
500g mąki pszennej
7g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
250 ml maślanki
250 ml jogurtu naturalnego
tłuszcz do smażenia
cukier puder do podania
Przygotowanie :
- Dokładnie umyć i sparzyć skórkę pomarańczy. Obrać tylko pomarańczową część i drobno pokroić.
- Jabłka pokroić drobno, mniej więcej na kostkę o boku 0,5 cm.
- Rodzynki skropić dodatkowo rumem i pozostawić na chwilę.
- W jednym naczyniu połączyć pokrojone jabłka, skórkę pomarańczową i rodzynki. Posypać całość 1 czubatą łyżką mąki, wymieszać i odstawić.
- Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier i drożdże. Wymieszamć dokładnie.
- Jajko, maślankę i jogurt połączyć w oddzielnym pojemniku.
- Do sypkich składników wlać maślankę miksując na średnich obrotach. Uzyskana masa będzie bardzo gęsta, ale taka ma być. Dodajemy jabłka i mieszamy raz jeszcze.
- Odstawić ciasto przykryte ściereczką w ciepłym miejscu, na 1,5 godziny aż podwoi objętość.
- Rozgrzać tłuszcz we frytkownicy (do 175°) lub w głębokiej patelni. Ciasto nabierać łyżką do lodów lub po prostu dużą łyżką. Pączki nie będą miały idealnych kształtów. Zresztą – taki ich urok. Smażyć nie więcej niż 5 sztuk na raz. Osuszać na ręczniku papierowym. Podawać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.
0 komentarze :