Składniki :
5-6 jajek
2 duże łyżki masła
po 1 garści posiekanego szczypiorku, natki pietruszki i koperku
kilka łyżek zielonej rzeżuchy
1 duża łyżka majonezu
1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany
sól, pieprz z młynka
Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z miękkim masłem, białka pokroić w drobną kostkę.
Utarte z masłem żółtka połączyć mieszając łyżką z białkami, dodać majonez, zioła, przyprawy, wymieszać dokładnie, ewentualnie doprawić i dodać śmietanę (okazuje się, że jednak śmietana jest w konieczna, ze względu na zawartość masła - pasta po schłodzeniu może się lekko kruszyć, dodatek śmietany temu zapobiega).
Schłodzić w lodówce przez godzinę.
0 komentarze :