pierniczki - katarzynki I

By | 08:15 Leave a Comment

Składniki :

400g mąki pszennej
150g płynnego miodu
50g melasy
100g jasnego cukru muscovado
jajko
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 czubata łyżka kakao
1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

W misce wymieszać miód z melasą. Dodać jajko, śmietanę i przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszać wszystko razem. Do drugiego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Połączyć zawartość obu naczyń. Wyrobić ciasto. Gdyby było zbyt suche, dodać odrobinę śmietany.

Ciasto rozwałkować na grubość 05 – 1cm. Wycinać foremką pierniki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 190°C przez 12 – 15 minut, w zależności od grubości pierniczków. Ja swoje piekłam 13 minut.Po tym czasie wyjąć z piekarnika, wystudzić i włożyć do puszki.

Pierniczki zaraz po upieczeniu są miękkie, ale szybko twardnieją, żeby po kilku tygodniach znów zrobić się miękkie. Jak zawsze w przypadku pierniczków, można im pomóc, wkładając do puszki z pierniczkami skórkę z jabłek.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :