Składniki :
2500 g truskawek (100%)
1500 g wody (60%)
400 g cukru (16%)
Przygotowanie :
- Truskawki umyć, oddzielić nadpsute lub uszkodzone i odszypułkować.
- Truskawkami napełnić wymyte i wyparzone słoiki wypełniając cały słoik.
- Do każdego słoika wsypać 4 łyżki cukru na słoik 0,9 l.
- Truskawki zalać gorącą wodą, odstawić. Kiedy owoce zmniejszą objętość i wszystkie pęcherzyki powietrza uwolnią się, dopełnić słoiki gorącą wodą i mocno je zakręcić.
- Pasteryzować 20 minut w garnku z wodą, dno którego wyłożyć ściereczką. Można też pasteryzować w piekarniku.
- Po pasteryzacji słoiki wyciągnąć z wody i ułożyć je do góry dnem. W tej pozycji pozostawić je do wystygnięcia.
0 komentarze :