przetwory - kompot z truskawek, przepis podstawowy

By | 22:53 Leave a Comment

Składniki :

2500 g truskawek (100%)
1500 g wody (60%)
400 g cukru (16%)


Przygotowanie :

  1. Truskawki umyć, oddzielić nadpsute lub uszkodzone i odszypułkować.
  2. Truskawkami napełnić wymyte i wyparzone słoiki wypełniając cały słoik.
  3. Do każdego słoika wsypać 4 łyżki cukru na słoik 0,9 l.
  4. Truskawki zalać gorącą wodą, odstawić. Kiedy owoce zmniejszą objętość i wszystkie pęcherzyki powietrza uwolnią się, dopełnić słoiki gorącą wodą i mocno je zakręcić.
  5. Pasteryzować 20 minut w garnku z wodą, dno którego wyłożyć ściereczką. Można też pasteryzować w piekarniku.
  6. Po pasteryzacji słoiki wyciągnąć z wody i ułożyć je do góry dnem. W tej pozycji pozostawić je do wystygnięcia.



Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :