pudding - chlebowy

By | 23:59 Leave a Comment

Składniki :

duża chałka
3-4 żółtka
1 jajko
masło
100g rodzynek
dżemu
520g śmietany kremówki
200g mleka
40g cukru
imbiru/cynamonu wedle uznania

na pół porcji dałam chałkę z 320 g ciasta surowego

Przygotowanie :

  1. Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć przez kilka minut, odcedzić.
  2. Chałkę pokroić na kromki, posmarować masłem oraz dżemem (co drugą), następnie składać je w pary.
  3. Tak przygotowane kanapki przekrawać na pół w poprzek i ustawiać w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym - najlepiej w pionie. Wsypać rodzynki, dbając o to by wpadły trochę głębiej.
  4. Żółtka wymieszać z jajkiem, śmietaną, mlekiem i cukrem na w miarę jednolitą masę. Następnie wlać ją do chałki i odstawić na kilka minut, by nasiąkła. Warto wystające fragmenty chałki lekko namoczyć (poprzez chwilowe wciskanie do ciasta, lub polewanie). Gdy chałka już dobrze się nasączy wierzch posypać cukrem i imbirem (cynamonem).
  5. Zapiekać w 180stC ok 45-50 minut.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :