Składniki :
duża chałka
3-4 żółtka
1 jajko
masło
100g rodzynek
dżemu
520g śmietany kremówki
200g mleka
40g cukru
imbiru/cynamonu wedle uznania
Przygotowanie :
- Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć przez kilka minut, odcedzić.
- Chałkę pokroić na kromki, posmarować masłem oraz dżemem (co drugą), następnie składać je w pary.
- Tak przygotowane kanapki przekrawać na pół w poprzek i ustawiać w nasmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym - najlepiej w pionie. Wsypać rodzynki, dbając o to by wpadły trochę głębiej.
- Żółtka wymieszać z jajkiem, śmietaną, mlekiem i cukrem na w miarę jednolitą masę. Następnie wlać ją do chałki i odstawić na kilka minut, by nasiąkła. Warto wystające fragmenty chałki lekko namoczyć (poprzez chwilowe wciskanie do ciasta, lub polewanie). Gdy chałka już dobrze się nasączy wierzch posypać cukrem i imbirem (cynamonem).
- Zapiekać w 180stC ok 45-50 minut.
0 komentarze :