racuchy - na maślance II

By | 11:21 Leave a Comment

Składniki :

20g drożdży
20g+70g cukru
250g mleka
50g masła
500g maślanki
1 jajko
500-530g mąki pszennej
szczypta soli
tłuszcz do smażenia


Przygotowanie :

  1. Drożdże wykruszyć do małej miseczki, dosypać 1 łyżkę cukru (ok. 20 g) i odstawić, do momentu aż drożdże ruszą.
  2. Mleko w rondelku zagrzać mocno, dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, a gdy się roztopi, wlać maślankę i całość wymieszać. Wbić do tego jeszcze jajko i szybko roztrzepać rózgą.
  3. Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wszystkie zagrzane składniki, wlać drożdże, które już rozpuściły się z cukrem. Dokładnie wymieszać, posolić i wymieszać jeszcze raz. Przykryte odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
  4. Po około 20 minutach, gdy ciasto podrośnie, smażyć racuchy na średnim ogniu. Nie trzeba za dużo tłuszczu, tylko kapkę. Racuchy najlepsze są oczywiście ciepłe, ale dzięki dodatkowi maślanki, przykryte, zachowają świeżość do następnego dnia.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :