Składniki :
500 g mąki luksusowej
480 g ciepłego mleka
60 g jajek
35 g świeżych drożdży
28 g oleju
20 g cukru waniliowego
6 g soli
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie :
Etap I
480 g mąki pszennej
480 g ciepłego mleka
35 g świeżych drożdży
- Do naczynia wlać mleko, wkruszyć drożdże i dobrze wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać do połączenia składników.
- Odstawić na 30 min albo do czasu aż na powierzchni zaczynu pojawią się kratery.
Etap II
20 g mąki pszennej
20 g cukru wanilinowego
28 g oleju
50 g jajka
1 łyżeczka cynamonu
- Dodać resztę mąki pszennej, cukier, jajka, olej i ewentualnie cynamon. Dokładnie wymieszać, do połączenia się składników.
- Następnie wykonać 50-70 pull'n'fold. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję i wyraźnie się wzmocnić.
- Odstawić do wyrośnięcia na 30 min, a następnie złożyć ciasto w misce. Ponownie ciasto odstawić do wyrośnięcia.
Etap III
- Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Za pomocą łyżki stołowej nabierać ciasto i wkładać na rozgrzany olej.
- Smażyć na malutkim ogniu po kilka minut z każdej strony, do ładnego zrumienienia. Usmażone przekładać na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Podawać z konfiturą, śmietaną, owocami, cukrem pudrem.
0 komentarze :