racuchy - z jabłkami, latkes

By | 11:24 Leave a Comment

Składniki :

200g mleka
50g wody
300g mąki pszennej
100g cukru
2 jajka
1 łyżka rozpuszczonego masła
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 jabłka
szczypta soli


Przygotowanie :

  1. Jajka utrzeć z cukrem, wlać mleko i masło. Zmiksować. Dodać mąkę, sól, cynamon, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksować ciasto. Dodać 2 obrane, starte na tarce jabłka i całość wymieszać.
  2. Na gorącej teflonowej patelni smażyć placuszki aż będą z obu stron złote. Można podać z konfiturą, twarogiem lub posypane cukrem pudrem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :