rogaliki drozdżowe - topione

By | 01:00 Leave a Comment

Składniki :

500g mąki pszennej
200g masła, roztopionego
30g drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki mleka
½ szklanki jogurtu naturalnego
2 jajka


Nadzienie :

dowolna konfitura lub nutella


Przygotowanie :

  1. Mleko podgrzać, wsypać cukier, drożdże i dobrze rozetrzeć. Zostawić na 10 minut do wyrośnięcia.
  2. Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, jogurt naturalny i wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Wszystko wymieszać łyżką, dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Gdy ciasto przestanie się błyszczeć włożyć je do dużego woreczka na mrożonki. Woreczek zawiązać albo ściągnąć gumką recepturką.
  3. Dużą miskę napełnić bardzo zimną wodą. Wrzucić woreczek z ciastem i poczekać aż wypłynie na wierzch (około 15 - 20 minut) – ciasto podwoi swoją objętość.
  4. Ciasto wyciągnąć z woreczka, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na koło o średnicy około 30 cm (placek nie musi być idealnie okrągły), podzielić na 8 trójkątnych części. Na podstawie każdego trójkąta ułożyć po łyżeczce konfitury i zwinąć rogaliki.
  5. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo posmarowanej masłem – zachować spore odstępy, bo rogaliki rosną. Odstawić na 20 minut.

  6. Posmarować rozkłóconym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 - 20 minut do ładnego zrumienienia.
  7. Upieczone, ostudzone rogaliki posypać cukrem pudrem, albo polukrować.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :