Składniki :
3,5 szkl. mąki pszennej tortowej (dałam 3 szkl pszennej i 1/2 szkl. krupczatki)
1 1/3 szkl ciepłego mleka
1 jajko
4 łyżki roztopionego masła lub oleju
2,5 łyżeczki suchych drożdży
1/2 szkl "utłuczonych" ziemniaków
3/4 szkl. cukru pudru
szczypta soli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
konfitura gęsta do nadzienia
1 jajko roztrzepane do posmarowania
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać i wyrobić gładkie ciasto (drożdże suche nie wymagają robienia zaczynu). Powinno być lśniące i ładnie odchodzić od ścianek naczynia. Miskę naoliwić i wsadzić do niej ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok 2 godz.
Po tym czasie ciasto lekko wyrobić podzielić na 4 części. Z każej ulepić kulę i rozwałkować ją na okrągły cienki placuszek. Podzielić go na 8 trójkątów. Na szerszej części każdego z nich ułożyć po płaskiej łyżeczce nadzienia i zwinąć ku węższej części.
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia i odstawić na ok. 35 minut. Przed samym upieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 20 min. do zezłocenia. Studzić na kratce. Można oprószyć cukrem pudrem.
0 komentarze :