Składniki :
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 i 3/4 szklanki kaszy manny
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g zimnego masła
1,5kg, obranych i startych na grubych oczkach jabłek
Przygotowanie :
- W miseczce wymieszać mąkę, kaszę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia.
- Masło pokroić w cienkie plastry lub zmrozić je i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wysypać 1/4 suchych składników, rozłożyć 1/4 masła, wyłożyć 1/3 jabłek, wysypać kolejną część mąki, masła, jabłek. Ostatecznie powinny powstać cztery warstwy ciasta i 3 warstwy jabłek, na wierzch rozłożyć ostatnią część masła i delikatnie skropić go wodą.
- Piec 60-70 minut w 180ºC, aż do wyraźnego zrumienienia się.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
0 komentarze :