Ciasto półkruche :
450g mąki pszennej
250g masła/margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa :
1,5 kg jabłek
Masa budyniowa :
2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy)
4 łyżki cukru
750 ml mleka
Dodatkowo :
cukier puder - do posypania
kilka łyżek bułki tartej
Przygotowanie :
- Ciasto : wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.
- Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek).
- Masa jabłkowa :Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyłożyć na cieście.
- Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki.
- Piec około 45 minut w temperaturze 200ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
0 komentarze :