szarlotka - z budyniem

By | 12:43 Leave a Comment

Ciasto półkruche :

450g mąki pszennej
250g masła/margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa jabłkowa :

1,5 kg jabłek


Masa budyniowa :

2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy)
4 łyżki cukru
750 ml mleka


Dodatkowo :

cukier puder - do posypania
kilka łyżek bułki tartej


Przygotowanie :

  1. Ciasto : wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.
  2. Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek).
  4. Masa jabłkowa :Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyłożyć na cieście.
  5. Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki.
  6. Piec około 45 minut w temperaturze 200ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :