Ciasto :
forma o średnicy 24cm
340g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
165g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 żółtka
155g masła
Masa jabłkowa :
1,5 kg jabłek
1 łyżka cukru waniliowego
cynamon wg uznania
cukier
2 łyżki kaszy manny
Różowa pianka :
3 białka
73g cukru
0,5 - 3/4 opakowania czerwonego kisielu bez cukru
Wykonanie :
- Ciasto : mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, cukry, tłuszcz, zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, jedną owinąć w folię i wstawić do zamrażarki.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą częścią ciasta wylepić dno, nakłuć gęsto widelcem, podpiec około 10 minut w 200 stopniach.
- Masa jabłkowa : jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a te na plasterki, wrzucić do garnka, podlać odrobiną wody, dusić do zredukowania soku, pod koniec dodając cukier waniliowy, cynamon i ewentualnie cukier kryształ, jeśli masa wydaje się zbyt kwaśna.
- Różowa pianka : białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, zmiksować na koniec dodając proszek kisielowy. Całość ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej różowej pianki.
- Na podpieczony spód wyłożyć masę owocową, wygładzić powierzchnię, następnie na jabłka wyłożyć piankę, ponownie wygładzić powierzchnię. Na koniec zetrzeć ciasto z zamrażarki na tarce o dużych oczkach.
- Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.
- Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
0 komentarze :