szarlotka - z pianką III

By | 01:23 Leave a Comment

Ciasto :

forma o średnicy 24cm

340g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
165g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 żółtka
155g masła


Masa jabłkowa :

1,5 kg jabłek
1 łyżka cukru waniliowego
cynamon wg uznania
cukier
2 łyżki kaszy manny


Różowa pianka :

3 białka
73g cukru
0,5 - 3/4 opakowania czerwonego kisielu bez cukru


Wykonanie :

  1. Ciasto : mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, cukry, tłuszcz, zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, jedną owinąć w folię i wstawić do zamrażarki.
  2. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą częścią ciasta wylepić dno, nakłuć gęsto widelcem, podpiec około 10 minut w 200 stopniach.
  3. Masa jabłkowa : jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a te na plasterki, wrzucić do garnka, podlać odrobiną wody, dusić do zredukowania soku, pod koniec dodając cukier waniliowy, cynamon i ewentualnie cukier kryształ, jeśli masa wydaje się zbyt kwaśna.
  4. Różowa pianka : białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, zmiksować na koniec dodając proszek kisielowy. Całość ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej różowej pianki.
  5. Na podpieczony spód wyłożyć masę owocową, wygładzić powierzchnię, następnie na jabłka wyłożyć piankę, ponownie wygładzić powierzchnię. Na koniec zetrzeć ciasto z zamrażarki na tarce o dużych oczkach.
  6. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.
  7. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :