wuzetka - z wiśniami i nalewką wiśniową

By | 23:47 Leave a Comment

Biszkopt :

6 jajek
150g drobnego cukru do wypieków
115g mąki pszennej
25g kakao
40g masła, roztopionego i wystudzonego


Nasączenie :

pół szklanki nalewki wiśniowej
60g wody


Masa śmietankowa :

520g śmietany kremówki 36%, schłodzonej
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
wiśnie z zalewy alkoholowej do dekoracji


Przygotowanie :

  1. Biszkopt : mąkę i kakao przesiać.
  2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny, puszysty krem.
  3. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru. Dodać krem z żółtek i delikatnie wymieszać szpatułką. Do masy delikatnie wmieszać przesianą mąkę i kakao. Wlać masło i równie delikatnie wymieszać.
  4. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać.
  5. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzony blat przekroić wzdłuż na 2 równe części.
  6. Nasączenie : wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  7. Masa śmietankowa : żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, lekko przestudzić.
  8. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz żelatynę.
  9. Na paterze położyć pierwszy blat ciasta. Nasączyć połową przygotowanego ponczu. Wyłożyć ubitą kremówkę, zostawiając odrobinę na dekorację wierzchu, wyrównać. Przykryć kolejnym blatem, nasączyć. Całość schłodzić w lodówce przez około 3 godziny. Wyjąć, wierzch pokryć równo polewą czekoladową. Włożyć do lodówki do czasu jej zastygnięcia.
  10. Udekorować kleksami bitej śmietany, na każdy kładąc wiśnię z zalewy. Pokroić.

Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :