Biszkopt :
6 jajek
150g drobnego cukru do wypieków
115g mąki pszennej
25g kakao
40g masła, roztopionego i wystudzonego
Nasączenie :
pół szklanki nalewki wiśniowej
60g wody
Masa śmietankowa :
520g śmietany kremówki 36%, schłodzonej
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
wiśnie z zalewy alkoholowej do dekoracji
Przygotowanie :
- Biszkopt : mąkę i kakao przesiać.
- Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru na jasny, puszysty krem.
- Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając resztę cukru. Dodać krem z żółtek i delikatnie wymieszać szpatułką. Do masy delikatnie wmieszać przesianą mąkę i kakao. Wlać masło i równie delikatnie wymieszać.
- Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać.
- Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzony blat przekroić wzdłuż na 2 równe części.
- Nasączenie : wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Masa śmietankowa : żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, lekko przestudzić.
- Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz żelatynę.
- Na paterze położyć pierwszy blat ciasta. Nasączyć połową przygotowanego ponczu. Wyłożyć ubitą kremówkę, zostawiając odrobinę na dekorację wierzchu, wyrównać. Przykryć kolejnym blatem, nasączyć. Całość schłodzić w lodówce przez około 3 godziny. Wyjąć, wierzch pokryć równo polewą czekoladową. Włożyć do lodówki do czasu jej zastygnięcia.
- Udekorować kleksami bitej śmietany, na każdy kładąc wiśnię z zalewy. Pokroić.
0 komentarze :