Składniki :
1 szklanka ciepłej wody
1-1/2 szklanki bialej mąki pszennej ( uzyłam 550)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 średni surowy ziemniak starty na drobnej tarce
Skladniki wymieszać bez ziemniaka, dopełnić startym ziemniakiem tak, żeby razem było 2 szklanki ( pol litra), wlać do słoika (nie plastik, nie metal) i przykryć szmatka lub gazą.
Odstawić w cieple miejsce ( u mnie to było 22-23 stopnie) na 24 godziny. Zamieszać raz i drugi podczas tej doby.
Potem zdjąć szmatkę i szczelnie zakręcić. Odstawić znowu w cieple miejsce, aż skończy się burzliwa fermentacja i pokaże się na wierzchu mieszaniny warstwa klarownego płynu.
Zakwas jest gotowy do użytku. Przechowywać w lodowce. Odświeżać co dwa dni.
Odświeżanie: 1 1/2 szklanki mąki + 1 1/2 szklanki cieplej wody wymieszać z posiadanym zakwasem i odstawić na noc. Rano odlać 2 szklanki i odstawić do lodówki, resztę zużyć do pieczenia.
Jeżeli nie pieczemy, co 2 dni dokarmić zakwas łyżeczką cukru.
0 komentarze :