Składniki :
1/2 szklanka mąki żytniej (typ 2000)
1/2 szklanki ciepłej wody
słoik lub plastikowe naczynie
Przygotowanie :
- Mąkę i wodę mieszać w pojemniku i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
Schemat hodowania zakwasu wygląda tak :
- 1 dzień - rano – 1/2 szklanki mąki żytniej + 1/2 szklanki wody ; wieczorem – 1/2 szklanki mąki żytniej + 1/2 szklanki wody
- 2 dzień rano – 1 łyżka mąki żytniej + 1 łyżka wody
- 3 dzień rano – 1 łyżka mąki żytniej + 1 łyżka wody
- 4 dzień rano – 1 łyżka mąki żytniej + 1 łyżka wody
- 5 dzień rano – 1 łyżka mąki żytniej + 1 łyżka wody
- Jeśli zakwas jest zbyt rzadki warto zwiększyć ilość mąki.
- Zakwas będzie miał siłę po okołu 5 dniach.
- Przechowywanie : Zakwas najlepiej trzymać w lodówce. Polecam plastikowy pojemnik (0,5-1 litrowy), może też być słoik. Aby nie wysechł najlepiej przykryć go z wierzchu przezroczystą folią spożywczą albo woreczkiem.
- Karmienie: Zakwas co jakiś czas trzeba dokarmiać. Dla przyzwoitości, jeśli dłużej nie pieczemy, to raz w tygodniu. Starsze zakwasy potrafią się uaktywnić nawet po dłuższej głodówce.
- Karmienie zakwasu: Zakwas wyjmuję z lodówki, odstawiam na troszkę by nie był taki zimny. Potem biorę łyżkę mąki żytniej (typ 2000) i łyżkę ciepłej wody. Dodaję do pojemniczka z zakwasem i mieszam. Czasem dodaje mu podwójną porcję. I ostawiam w ustronne miejsce bez przeciągów. Czasem zostawiam go na noc, czasem na kilka godzin mniej. W tym czasie zakwas będzie pracować.
0 komentarze :