zakwas - żytni

By | 10:31 Leave a Comment

Składniki :

1/2 szklanka mąki żytniej (typ 2000)
1/2 szklanki ciepłej wody
słoik lub plastikowe naczynie


Przygotowanie :

  1. Mąkę i wodę mieszać w pojemniku i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.


Schemat hodowania zakwasu wygląda tak :

  1. 1 dzień - rano – 1/2 szklanki mąki żytniej + 1/2 szklanki wody ; wieczorem – 1/2 szklanki mąki żytniej + 1/2 szklanki wody
  2. 2 dzień rano – 1 łyżka mąki żytniej + 1 łyżka wody
  3. 3 dzień rano – 1 łyżka mąki żytniej + 1 łyżka wody
  4. 4 dzień rano – 1 łyżka mąki żytniej + 1 łyżka wody
  5. 5 dzień rano – 1 łyżka mąki żytniej + 1 łyżka wody

  1. Jeśli zakwas jest zbyt rzadki warto zwiększyć ilość mąki.
  2. Zakwas będzie miał siłę po okołu 5 dniach.
  3. Przechowywanie : Zakwas najlepiej trzymać w lodówce. Polecam plastikowy pojemnik (0,5-1 litrowy), może też być słoik. Aby nie wysechł najlepiej przykryć go z wierzchu przezroczystą folią spożywczą albo woreczkiem.
  4. Karmienie: Zakwas co jakiś czas trzeba dokarmiać. Dla przyzwoitości, jeśli dłużej nie pieczemy, to raz w tygodniu. Starsze zakwasy potrafią się uaktywnić nawet po dłuższej głodówce.
  5. Karmienie zakwasu: Zakwas wyjmuję z lodówki, odstawiam na troszkę by nie był taki zimny. Potem biorę łyżkę mąki żytniej (typ 2000) i łyżkę ciepłej wody. Dodaję do pojemniczka z zakwasem i mieszam. Czasem dodaje mu podwójną porcję. I ostawiam w ustronne miejsce bez przeciągów. Czasem zostawiam go na noc, czasem na kilka godzin mniej. W tym czasie zakwas będzie pracować.


Nowszy post Starszy post Strona główna

0 komentarze :