Składniki :
300g mąki pszennej
200g cukru pudru
15g cukru waniliowego
200g masła
4 jajka
1 cytryna
mleko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie :
- Masło utrzeć z cukrem i żółtkami.
- Cytrynę wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok odmierzyć i dolać mleko tak aby razem było około 100 ml płynu.
- Dolać mleko cytrynowe do utartej masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać skórkę z cytryny. Dodać do utartego masła i wymieszać delikatnie.
- Z białek ubić pianę, a następnie delikatnie połączyć z resztą ciasta.
- Formę z kominkiem wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec w 190st.C przez około 50 - 60 minut (do suchego patyczka).
- Ostudzoną babkę polać lukrem.
0 komentarze :